Snel Internet

Vanuit Duurzaam Hoonhorst worden diverse projecten opgestart om uiteindelijk een duurzame gemeenschap te worden. Eén van de projecten is om te komen tot breedband internet verbindingen voor alle Hoonhorsters, of je nu in de bebouwde kom woont of daar buiten mag geen verschil maken.

En is snel internet iets voor ons allemaal? JA, dat is voor iedereen belangrijk, van 0 tot 100 jaar!

Voor de jeugd spreekt dit voor zich (bijv. Hyves en muziek downloaden), voor de middelbare scholieren en studenten onmisbaar om je huiswerk te maken, je sociale netwerk te onderhouden, te kijken wanneer je mag voetballen en te chatten. Voor de werkende onmisbaar vanwege mogelijkheden tot thuiswerken, bankieren, vakantieboeken en films downloaden. En tot slotte voor de ouderen onder ons: internet is juist voor jullie van onschatbare waarde! Waarom? Juist voor de ouderen, waarbij we vanuit Duurzaam Hoonhorst veel plannen hebben voor deze groep, is goed, betrouwbaar en snel internet essentieel om langer verantwoord zelfstandig te kunnen wonen. Denk bijvoorbeeld aan zorg op afstand (even de wijkzuster of huisarts raadplegen via de computer), de bankzaken, de dagelijkse boodschappen doen en op een vast moment met je kinderen in Amsterdam of waar ook maar ter wereld samen koffiedrinken. De kinderen in hun woonkamer en zelf in je vertrouwde kamer in Hoonhorst. Dit klinkt ver weg, alleen dit is al praktijk en vanuit Duurzaam Hoonhorst en Plaatselijk Belang gaan we juist de oudere groep binnenkort actief kennis laten maken met speciale computers voor ouderen (makkelijk te bedienen) en de mogelijkheden voor extra zorg. In komende jaren zijn er mogelijkheden om de kerkdienst thuis te volgen, wanneer het reizen naar de kerk te bezwaarlijk wordt of even niet lukt. En tot slot grote voordelen voor alle (agrarische) bedrijven in en om Hoonhorst.

Samen met KPN en XS4ALL zijn we tot een plan gekomen, waarbij 90% van de inwoners van Hoonhorst en omgeving internet van minimaal 20 MB/sec (de internet snelheid voor de liefhebbers) kan worden aangeboden. Voor velen een hele grote verbetering, zeker voor iedereen in het buitengebied.

Hoe werkt het ongeveer? KPN realiseert in ons plan een glasvezel verbinding vanuit zowel Dalfsen als Wijthmen naar alle wijkcentrales van KPN die Hoonhorst van telefonie voorzien. Daarnaast voorziet het plan erin om een extra wijkcentrale te plaatsen richting De Marshoek om daar betere dekking te krijgen. Na de wijkcentrale blijft de huidige telefoonlijn liggen die bij iedereen in huis binnen komt. Met deze aanpassing kan iedereen telefoneren, internetten en televisie kijken via de telefoonlijn, een zogenaamd 3 in 1 pakket. Met XS4ALL, een aanbieder van dit 3 in 1 pakket hebben we een mooie aanbieding afgesproken voor Hoonhorst om dit allemaal te realiseren. XS4ALL is bijvoorbeeld 18 keer op rij als beste is getest door de Consumentenbond.

Meer informatie via deze link, en op vrijdagmiddag is van 15.30 - 17.00 uur iemand in het informatiecentrum bij Kappers aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden en/of u te helpen met de aanmelding.