maandag 20 juni 2011

Werkgroep Mest & Biomassa bezoekt mestraffinage Noord-Sleen


De werkgroep Mest & Biomassa op bezoek geweest bij een installatie voor mestraffinage in aanbouw in Noord-Sleen in de regio Emmen. We hebben dit bezoek te danken aan Ab Hartkamp en Gerard Smook die lid zijn van een studiegroep en van onze werkgroep.
Na een presentatie van de heer Eddy ter Braack (ook te vinden via deze link) zijn we naar Maatschap Hilhorst in Noord-Sleen gegaan om de mestraffinage te aanschouwen. De raffinage is een betonnen kolos van 14 meter lang, 5 meter hoog en een meter of 3 tot 4 breed. Hierin wordt de mest ontleed in de volgende grondstoffen zoals stikstof, fosfaat, water, biogas en compost. Als de wetgeving akkoord gaat met deze stoffen is er geen mestprobleem meer. Hiervoor wordt flink gelobbyd om deze doelstelling daadwerkelijk te bereiken. De prijs van een mestraffinage-installatie is circa 3,5 ton.

De mestraffinage is echter nog niet volledig uitontwikkeld omdat alle systemen in de raffinage nog op elkaar moeten worden afgestemd. Dat het lukt is zeker want er zijn er al een aantal verkocht en Lely en/of De Laval willen zich verbinden aan een onderhoudscontract.

We hebben een leerzame middag gehad die ons nieuwe input heeft gegeven om de eigen projecten nog beter aan te vliegen.